Mit tegyünk a kánikulában, mikor úgy érezzük mindjárt meggyulladunk, túlfűtött a testünk, túl

sok bennünk az Agni, a belső Tűz.

Fontos: a hangsúly legyen mindig a megelőzésen, vigyázzunk, ne forrósodjunk fel.
Jó tanácsok:

 1. Pihenj, szunyókálj napközben többet, ha teheted, engedd meg magadnak a hűsölést.
 2. Leginkább déli 12 előtt menj a napra, vonatkozik ez a hűsítő fürdőzésre is, ha víz közelben vagy, hiszen délutánra már sokszor felforrósodik a levegő, ami felfűt, a káros napsugarakról nem is beszélve.
 3. Csak szoba-hőmérsékletű vizet igyál, lehetőleg egy szelet uborkával, menetlevéllel ízesítve, de semmiképpen nem jéggel!…figyelj oda, hogy ne olts ki az emésztő tüzet, az Agnit, a solar plexusban – mert akkor a szervezetnek fűteni kell az emésztéshez, és az a belső hőség érzetével jár.
 4. Kezd a reggelt egy pohár citromos vízzel, kicsi mézet tehetsz bele, ha úgy jobban esik! Az édes ízek, édes illatok segítenek a nagy meleget elviselni. Lime-ot is használhatsz a citrom helyett. A lime-os vagy citromos vízzel rögvest felkeléskor lehűtheted magad, ráadásul eltávolítod a szervezetedből a felesleges hőt és toxinokat.
 5. Végezz rendszeresen hűsítő légzőgyakorlatokat, mint pl. a Sitali pranayam– katt a szövegre. Ezzel ugyancsak eltávolíthatod a szervezetből a felesleges hőt. Főleg s hűvösebb reggeli órákban, friss levegőn végzett légző gyakorlatok lehűtik a szervezeted. Próbáld ki milyen hatással van a felkeléskor végzett Sitali pranayam egy pohár citromos vízzel a hőérzetedre. Meg fogsz lepődni!
 6. Nasinak egyél édes, friss gyümölcsöt, például a hidratáló dinnye sokat segít a nagy melegben. Vigyázz semmiképpen se egyél jeges ételeket, ne fogyassz jeges italokat, fagyit – hatásuk valójában éppen az ellenkezője, mint gondolnánk: ezek csak ideig-óráig adnak csalóka enyhülést. Ugyanezért felejtsd el a jégkockát is a nagy hőségben!
 7. Édes illatok, különböző virágillatok is segítenek: jázmin, magnólia, kamilla vagy rózsa ”lehűtik” az érzékeidet, akár csak az édes ízek, és csökkenthetik a szubjektív hőérzeted, elviselhetővé teszik a meleget.
 8. Amikor csak teheted legyél sokat hűs erdőben, friss levegőn, növények és fák között.
 9. Iszogass olyan “hűsítő” italokat, mint például a hibiszkusz tea, mentával és egy szelet lime-al (“bissap”) még a forró Afrikában is segít elviselni száraz meleget.
 10. Végezetül: még augusztusban jelentkezhetsz a csakrajóga tanfolyamra, mert lelkednek is kijár egy kis felüdülés. Tánc, nevetés, felfrissülés vár rád, ha csatlakozol hozzánk!
  Szeretettel várunk, katt a bemutató óra linkjére. A csakrajóga tanfolyam részletes leírása és jelentkezés itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük