Mivel a depresszió 75%-ban szorongással is jár, így az alábbi vizsgálatokkal igazolt módszerek a szorongást is enyhíthetik.

Dr. Daniel Amen a neurotudományok doktora legújabb könyvében a tudatos táplálkozásra hívja fel a figyelmet és arról ír, hogyan tehet minket táplálkozásunk, életvitelünk boldoggá vagy boldogtalanná: ismertet közel 200 kiváló “boldogság eledelt” és megtanít, hogyan együk és tegyük magunkat boldoggá.

Az alapvető szabályok a következők:

  1. Együnk sok organikusan termesztett zöldséget és gyümölcsöt is, de csak módjával. Bogyós gyümölcsöt nagyobb mennyiségben, akár naponta is ehetünk, de ne felejtsük el, hogy a fruktóz, a gyümölcscukor megterheli a májat, károsítja az agyat. Napi 3-4 zöldség a szivárvány minden színében és egy gyümölcs a hosszú egészség titka. Zöld leveleket is korlátlan mennyiségben ehetünk, lehetőleg naponta.
  2. Kerüljük a többszörösen feldolgozott ételeket, mesterséges adalékokat és édesítőszereket. Az aspartam károsabb még a cukornál is, károsan hat az agyra és az idegrendszerre: hosszú távon függőséget, depressziót, szorongást okoz.
  3. Meditáljunk napi min. 30 percet, például énekeljük az OM mantrát. Shanti, shanti, shanti!
  4. Az imának, a meditációnak, a felajánlásoknak és a megerősítéseknek pozitív hatása van a hangulatunkra.
  5. Lélegezzünk mélyeket, végezzünk légzőgyakorlatokat és legyünk mindennap minimum 30 percet szabad levegőn, sétáljunk. Különösen hatékony a “Breathwalk”- légzőgyakorlatok séta közben.
  6. Tanuljuk meg minél hamarabb eltávolítani a negatív gondolatokat.
  7. A rendszeres mozgás- séta, tánc, úszás többet tesz, mint naponta több óra erőnléti edzés.
  8. Együnk naponta szerotonin prekurzorokat (banán, feketecsoki, avokádó, pulyka…) D vitamint. Újabban a sáfrány rendszeres fogyasztását ajánljuk még a depresszió megelőzésére. A sáfrány jótékony hatásait nagyanyáink is ismerték.
  9. Használjunk egészséges olajokat. Juttassunk a szervezetünkbe naponta omega 3 zsírsavat, ökogazdálkodásból fogyasszunk rendszeresen halat.
  10. Neurofeedback technikák, BWRT, orvosi jóga segítenek a depresszió megelőzésében és enyhébb eseteket gyógyszer nélkül is gyógyítanak.

Ilyen hasznos jógagyakorlatokkal és meditációkkal várlak benneteket a február 24-én induló stresszjóga tanfolyamon, majd áprilisban a sztresszjógásoknak meghirdetésre kerülő kiscsoportos workshop-on, ahol a kiégés, a depresszió megelőzésére tanulunk majd jóga módszereket.

Bővebb információért ide látogass. Jelentkezés február 14-ig, helyek korlátozott létszámmal. Utána várólistára lehet kerülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük